Joomla!

Ok, ik geef toe. Ik ben jaloers op die mensen die al webdesignend zijn opgegroeid in hun carrière. Tenminste, meer dan ik. OK, ik schrijf een loepzuivere html en mijn css wordt met de dag beter. PHP heeft ook steeds minder geheimen. Maar soms loop ik toch tegen een paar grenzen aan…

Zoals afgelopen weken. Een klant van mij vroeg een cms systeem. Mijn eerste. Ik had al in een vorig leven besloten ooit aan de slag te willen gaan met Joomla!. Het grootste voordeel van dit systeem is dat het open source is en dat elke zichzelf respecterende nerd op deze planeet er wel een plugin voor heeft geschreven. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een tool voor.

Maar man, als het je eerste website is en je hebt een deadline is het stressen…

Eerst heb ik dagen (lees: nachten, ik heb ook nog een dagjob die de stoof doet branden) gepuzzeld om de vrij uitgebreide css gesnapt te krijgen, de diverse modules en hun positionering etc. Nu ik het onder de  knie heb lijkt het allemaal zo simpel, maar de uren die ik erin heb gestoken… mijn nachtrust heeft zwaar geleden.

Dan was de volgende uitdaging om alles in een treffelijk design te gieten zoals IK het wilde. Omdat ik ook wilde weten of de klant het goed vindt, zocht ik een manier om het ding op een testserver te krijgen. Wat beter dan op mijn eigen domein, waar ik met een prachtige admin tool mijn eigen hostingmodules kan instellen. Dus heb ik volgens de boekjes netjes een database aangemaakt. Ik heb braaf alle instructies gevolgd van diverse tutorials en niet zelf eigenwijs geweest, zoals zo vaak. Dan de hele boel geëxporteerd en ge-FTP’d.

Eerst kwam de error "Cannot connect to database". Nee inderdaad, eerst moet de configuratie van Joomla naar de vers aangemaakte database verwijzen. Na uren uploaden (lang leve een krakkemikkige internetverbinding) stond daar eindelijk de homepage online te glunderen in mijn browser. Maar geen enkele link werkte! ZUCHT…

UUUUUren googelen en zeer veel trial and error-momenten later vond ik zopas een blogje met de oplossing: zet var $sef = ‘1’; op nul. Geen SEO-vriendelijke urls meer. Houdt Joomla niet van blijkbaar. Jammer. Maar het werkte wel!

DAT is het fijne van webdevelopment. Je loopt soms tegen mega muren aan, maar als het erop aankomt en je vindt oplossingen en je leert bij, heb je weer een grens verlegd. En dat kan niemand je nog afpakken.

Misschien komt er ooit een nerd op deze blog en is hij ook geholpen door mijn uitleg. En dan heb ik ook nog een ander mens blij gemaakt. Hoezee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *