Motorexamenperikelen

Omdat ik al twee keer gezakt ben voor de manoeuvres van het motorrij-examen, ben ik verplicht alle komende examens via de rijschool af te leggen en daartoe moest ik ook nog twee uur les volgen. Nu goed, motorrijden draait om voertuigbeheersing, en dat is dus levensbelangrijk, dus ging ik met goeie moed naar de rijschool.

Daar kreeg ik een motor onder mijn kont die danig verschilt kwa rijgedrag van wat ik gewend ben, en waarempel: achtjes draaien was echt een ongelooflijk simpel opdrachtje op het uitermate wendbare Kawaatje. Alleen tijdens het traag rijden merkte ik dat het evenwicht van die motor mij niet zo goed lag.

Diezelfde Kawasaki stond gisteren klaar voor mijn examen. Het hele parcours ging foutloos, alleen verloor ik evenwicht tijdens de trage proef, en zette ik voet aan de grond. Geen probleem, herkansing. Nog eens het hele truukje, traag rijden… op het einde van de proef zette ik weer heel even de tip van mijn voet aan grond.  Verdomde zenuwen… De rest was perfect, dat zei de examinator zelf. Maar nee hoor, voet aan grond is onherroepelijk gebuisd.

Na mij kwam een meisje die de proef veel trager deed dan vereist was, beverig, onzeker, de grote bocht werd een flauwe draai, ze ging vér over de vereiste meters van de remproef en deed het uitwijkmanoeuvre 5km/u te traag… Onze instructeur zei nog "dat wordt niks"…. maar zij was geslaagd. De examinator kwam achteraf zeggen dat zijn rechtvaardigheidsgevoel zei dat ik mijn voertuig veel en veel beter beheerste dan dat meiske, maar dat er nu eenmaal regeltjes zijn…

En ik oprecht geloven dat het examen er was om in te schatten of je een voertuig onder controle hebt en ermee kan omgaan.

Maar goed, ik wel een boterham minder en spaar door tot er weer ruimte is om nog een examen te gaan proberen. Ik ga ook nog een cursus voertuigbeheersing van de MAG volgen, een organisatie die je traint op goed motorijden, en niet op truukjes opvoeren voor een examinator.

Want daar draait het dacht ik toch om, je voertuig controleren in moeilijke situaties? En ja, daar geef ik toe dat er nog veel ruimte is voor verbetering.

2 gedachten over “Motorexamenperikelen

  1. joke

    Moet nog examen vastleggen, moest eerst even horen hoe het met werk zit, want dat is bijna afgelopen. Op naar de volgende job!

    Ik heb nog tot 20 september mijn L, en hoop op 28/9 echt mee te kunnen met het motorbabes event van motor forum in Lelystad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *